fbpx
Maankäyttösopimukset (1/2 pv)
Edita järjestää nyt koulutuksen:

Maankäyttösopimukset (1/2 pv)

470 euroa /hlö + alv 24 %

EUR

25.10.2023, Holiday Inn Helsinki City Centre, Helsinki Elielinaukio 5, Helsinki 13 lokakuun, 2023 Sampo Korppoo

Lakitieto , Rakentaminen

Kaavoitus, mahdolliset suunnitteluvaraukset ja maankäyttösopimukset: Millaisia ovat maankäyttöprosessin hyvät ja huonot käytännöt? Miltä kiivastakin keskustelua nostattavat menettelyt näyttävät toisaalta kunnan ja toisaalta yksityisen toimijan silmin? Miten kehittää menettelyitä?

Suositun koulutuksen päivitetyssä uusinnassa puidaan maankäyttömenettelyiden hyviä ja huonoja käytäntöjä sekä laaja-alaisesti että hyvin käytännönläheisesti.

Koulutuksen puheenjohtajana toimii talousoikeuden professori Ari Ekroos Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitokselta. Hän käsittelee omissa puheenvuoroissaan kuntien maapolitiikkaa ja menettelyiden kehittämistä muun muassa tulevien lakiuudistusten valossa. Lisäksi aamupäivän aikana käydään kuntien ja yksityisten toimijoiden kannalta läpi maankäyttömenettelyiden varoittavia ja onnistuneita esimerkkejä sekä maankäyttöprosessia vaiheineen käytännössä. Aiheesta ovat puhumassa Skanskan maanhankintajohtaja Jussi Järvelä, Keravan elinkeinojohtaja Tiina Hartman sekä Asuntosäätiön hankekehitysjohtaja Katariina Haigh.

Koulutus vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
– Millainen on kuntien maapolitiikan keinovalikoima?
– Millaisia ovat maankäyttöprosessin hyvät ja huonot käytännöt sekä varoittavat esimerkit?
– Miltä menettelyt kaavoituksen käynnistäminen, suunnitteluvaraus ja maankäyttösopimus – näyttävät kunnan ja yksityisen toimijan silmin?
– Millaisia ehtoja maankäyttösopimukseen voi sisältyä, ja millaisia ovat ongelmalliset sopimusehdot?
– Miten kehittää menettelyitä?


Kenelle?
– kuntien maankäytöstä vastaaville asiantuntijoille ja juristeille
– rakennusliikkeiden maankäyttöpäälliköille ja juristeille
– rakennuttajien ja rakennusliikkeiden maanhankinnan ja kiinteistökehityksen parissa työskenteleville.


Kouluttajat:
Tiina Hartman
, elinkeinojohtaja, Keravan kaupunki
Tiina Hartman toimii elinkeinojohtajana Keravalla. Aiemmin hän on toiminut maapolitiikasta vastaavana virkamiehenä Vihdin kunnassa ja Keravan kaupungilla noin 16 vuoden ajan, josta ajasta hän on muutaman vuoden ajan toiminut molemmissa kunnissa myös kaavoituksen esimiehenä. Hän on myös laatinut Uudenmaan liiton rahoittamana käsikirjan kuntien käyttöön maapoliittisen ohjelman laatimiseksi.

Katariina Haigh, hankekehitysjohtaja, Asuntosäätiö sr
Katariina Haigh toimii Asuntosäätiöllä hankekehitysjohtajana vastaten maanhankinnasta, kiinteistökehityksestä ja maavarannon hallinnoinnista. Hän on toiminut yli 20 vuoden aikana eri puolilla kaupunkikehittämisen pöytää – rakennuttajilla, rakennusliikkeessä, konsulttina ja virkamiehenä. Asuntokehityksen edellyttämä kumppanuus ja yhteistyö ovat hänelle läheisiä aiheita.

Ari Ekroos, talousoikeuden professori, Insinööritieteiden korkeakoulu, talousoikeuden professori, Talousoikeus, Maankäyttötieteiden laitos
OTT, talousoikeuden professori Ari Ekroos on osallistunut maankäyttö- ja rakennuslain valmisteluun. Hänen tutkimusintressinsä ovat laajasti ympäristöoikeudellisia pitäen sisällään ainakin ympäristön pilaantumisen ehkäisemistä koskevan lainsäädännön, luonnonsuojelulainsäädännön, maankäyttö- ja rakentamisen sääntelyn, vesioikeuden ja ilmastosääntelyn. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan ovat nykyisin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen liittyvä ympäristö- ja energiaoikeudellinen sääntely laajasti ymmärrettynä, jolloin siihen kuuluu ylikansallisen sääntelyn (ilmastonmuutossopimus/Kioto ja EU:n ilmastosääntely päästökauppoineen ja muine toimineen) ja ohjauksen lisäksi kansallinen lainsäädäntö mukaan lukien perinteinen ympäristöoikeudellinen normisto.

Jussi Järvelä, maanhankintajohtaja, Skanska Talonrakennus
Skanska Talonrakennus Oy:n maanhankintajohtaja Jussi Järvelällä on noin 23 vuoden kokemus maanhankinnasta ja hankekehityksestä erityisesti asuntohankkeiden parissa. Hän on työskennellyt koko työuransa yksityissektorilla, aluksi konsulttitoimistossa ja viimeiset 18 vuotta rakennusliikkeissä. Nykyisessä tehtävässään hän johtaa Skanskan maanhankintatiimiä, joka vastaa valtakunnallisesti Skanskan omaperustaisten asuntohankkeiden maanhankinnasta sekä maaomaisuuden hallinnasta.OHJELMA

11.00 Lounas ja Ilmoittautuminen lähikoulutukseen

11.45 Webinaariympäristö avautuu

12:00 Tervetuloa koulutukseen!

12:10 Kuntien maapolitiikan keinovalikoima
– Kaavoitusmonopoli, suunnittelutarveharkinta ja poikkeamisvalta
– Maanhankinta
– Maankäyttösopimukset
– Kehittämiskorvaus
– Rakentamiskehotus
– Tontinluovutusehdot
– Kiinteistöverotus
– Tulevien lakiuudistusten vaikutukset keinoihin

12.35 Kaavoituksen käynnistäminen, suunnitteluvaraus ja maankäyttösopimus – prosessi käytännössä kunnan ja yksityisen silmin
– Miksi maankäyttösopimuksia tehdään?
– Maankäyttösopimuksen ja hankekaavoituksen prosessi
– Maankäyttösopimuksen läpikäynti
– Ratkaistuja haasteita ja muita käytännön esimerkkejä

14.05 Kahvitauko

14.25 Maankäyttösopimusten vaaranpaikat ja varoittavat esimerkit
– Ongelmalliset sopimusehdot
– Erilaiset seuraamukset

15.05 Koonti: miten lähteä kehittämään menettelyitä

15.25 Koulutus päättyy


Koulutuspaikka:
Holiday Inn Helsinki City Centre, Elielinaukio 5, 00100 Helsinki
Koulutus järjestetään myös verkossa

Ajankohta:
25.10.2023, klo 11:00-15:25

Lähikoulutuksen hinta:
470 euroa
/hlö + alv 24 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.

Kun ilmoitat lähikoulutukseen useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 370 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 320 euroa + alv 24% / hlö

Webinaarin hinta:
400 euroa
/hlö + alv 24 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.

Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 310 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 280 euroa + alv 24% / hlö

(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)

Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.

Kouluttajan muut kurssit

Samankaltaisia kursseja