fbpx
Uusiutuvan energian lakipäivä (1 pv)
Edita järjestää nyt koulutuksen:

Uusiutuvan energian lakipäivä (1 pv)

790 euroa /hlö + alv 24 %

790 EUR

04.06.2024, Scandic Grand Central Helsinki, Helsinki Vilhonkatu 13, Helsinki 13 maaliskuun, 2024 Sampo Korppoo

Lakitieto , Ympäristö

Uusiutuvan energian hyödyntämistä ja siihen liittyviä hankkeita edistetään nyt täydellä teholla. Tule Uusiutuvan energian lakipäivään päivittämään tietosi ajankohtaisista lakimuutoksista ja menettelyiden kehittämisestä! Koulutuksessa kuulet myös käytännön kokemuksia tuuli-, aurinko- ja vetyhankkeista ja pääset vaihtamaan ajatuksia muiden osallistujien ja kouluttajien kanssa.

EU:n tavoitteena on edistää merkittävästi uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käyttöä. RED III-direktiivin tavoitteena on korottaa EU:n uusiutuvan energian yleistavoite nykyisestä 32 prosentista 42,5 prosenttiin vuodelle 2030. Suomen tavoite on tätäkin kunnianhimoisempi, sillä Suomi on ilmoittanut tavoittelevansa vähintään 51 prosentin uusiutuvan energian osuutta vuonna 2030 ja hiilineutraalisuutta vuoteen 2035 mennessä.

Miten uusiutuvan energian tavoitteita on tarkoitus edistää lainsäädännöllä ja menettelyiden kehittämisellä? Seminaaripäivämme pureutuu kysymykseen monipuolisen asiantuntijajoukon voimin.

Koulutuspäivä tarjoaa vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
– Miten uusiutuvan energian hankkeita koskevaa lainsäädäntöä on tarkoitus uudistaa?
– Miten tuuli-, aurinko- ja vetyhankkeiden luvitusta ja kaavoitusta kehitetään?
– Minkälaisia käytännön kokemuksia on vihreän siirtymän nopeutetusta menettelystä?
– Miten merituulivoimaa edistetään Suomessa?
– Mitä tuoretta oikeuskäytäntöä on uusiutuvan energian hankkeita koskien?

Kenelle?
Koulutus on suunnattu mm.
– ympäristö-, maankäyttö- ja uusiutuvan energian kysymyksiin erikoistuneille juristeille
– aurinko-, tuuli- ja vetyvoiman kehittäjille
– maankäytön asiantuntijoille
– kuntien ja maakuntien päättäjille sekä elinkeino- ja ympäristöasiantuntijoille
– energiateollisuuden yritysten johtajille ja muille vastuuhenkilöille
– uusiutuvan energian hankkeiden parissa työskenteleville konsulteille ja muille asiantuntijoille.

Kouluttajat:
Klaus Metsä-Simola
, asianajaja, osakas, Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy (päivän puheenjohtaja)
Klaus Metsä-Simola vastaa Hannes Snellmanin ympäristö ja luonnonvarat -praktiikasta. Hänellä on laaja-alainen kokemus vaativista teollisuus-, energia-, ja infrastruktuurihankkeista ja niiden suunnitteluun ja luvitukseen liittyvistä viranomaisprosesseista sekä hallintotuomioistuinmenettelyistä. Tuuli-, aurinko- ja vetyhankkeet ovat Klausin osaamisen ydinaluetta ja Klaus avustaa säännöllisesti kuntia, hankekehittäjiä ja muita kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita vihreän siirtymän hankkeisiin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. Ennen asianajotoimintaan siirtymistä Klaus on toiminut ympäristölainsäädännön valmistelutehtävissä ympäristöministeriössä ja ELY-keskuksen ympäristölakimiehenä.

Minna Juhola, asianajaja, Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy
Minna Juhola on ympäristöoikeuteen erikoistunut asianajaja. Hänellä on laaja kokemus eri alojen teollisten toimijoiden tukemisesta teollisuuslaitosten ympäristöllisissä lupamenettelyissä, kaavoituksessa ja näihin liittyvissä hallintoprosesseissa. Minna avustaa asiakkaita vihreän siirtymän hankkeiden hankekehityksessä ja luvituksessa sekä erityisesti jätteisiin ja kiertotalouteen liittyvissä kysymyksissä.

Marja Nuottajärvi, ylitarkastaja, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Marja Nuottajärvi työskentelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa YVA-ylitarkastajana erityisesti vihreän siirtymän hankkeiden parissa. Teollisen mittakaavan aurinkovoimahankkeiden osalta hän on tehnyt YVA-tarvepäätöksiä ja ollut mukana valmistelemassa mm. arviointiohjelmalausuntoja. Marja Nuottajärvi on taustaltaan biologi, ja ennen marraskuussa 2022 alkanutta virkahenkilöuraansa hän työskenteli noin 20 vuotta YVA- sekä luonto- ja ympäristöselvitystehtävissä konsulttiyhtiössä.

Casper Herler, Managing Partner, OTT, VT, asianajaja, Borenius Asianajotoimisto Oy
Casper Herler toimii Borenius Asianajotoimiston toimitusjohtajana ja toimiston ympäristö- ja luonnonvarapraktiikan vetäjänä. Casper on kansainvälisesti tunnustettu ympäristö- ja kaivosjuristi, jonka painopistealueina on asiakkaille suunnattu strateginen- ja oikeudellinen neuvonanto suurten ja kompleksisten hankkeiden yhteydessä.
Casperilla on huomattava kokemus lainvalmistelutyöstä sekä viranomaistoimintaa ohjaavien selvitysten laadinnasta. Herler on kansainvälisen asianajajajärjestö IBA:n mining law committeen puheenjohtaja ja osallistuu tuossa ominaisuudessa aktiivisesti kansainväliseen kaivosoikeudelliseen keskusteluun. Casper on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi maaperän ja pohjaveden pilaantumisen vastuukysymyksistä.

Teemu Lehikoinen, johtaja, ympäristölupavastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Teemu Lehikoinen toimii johtajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Ennen johtajan tehtäviä hän on toiminut yksikön päällikkönä ja asiantuntijana erilaisten teollisten hankkeiden ympäristölupatehtävissä. Lehikoinen on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hän on työskennellyt valtion ympäristöhallinnossa yli 20 vuotta.

Antti Irjala, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
Antti Irjala toimii asiantuntijana ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolla. Hän vastaa alueidenkäytön suunnittelujärjestelmän kehittämisestä. Irjalan muut tehtävät liittyvät ilmastonmuutoksen hillinnän sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen kysymyksiin rakennetun ympäristön alalla.

Outi Vilen, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
Outi Vilén toimii johtavana asiantuntijana työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolla, uusiutuvan energian ryhmässä. Tuulivoiman edistäminen niin maalla kuin merelläkin on kuulunut työtehtäviin kiinteästi jo useamman vuoden ajan. Vilén on koulutukseltaan diplomi-insinööri, jolla on kokemusta energia-alan viranomaistehtävistä yli 10 vuoden ajalta.

Johanna Korpi, lainsäädäntöjohtaja, ympäristöministeriö
Lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi vastaa lainsäädännön valmistelun, kehittämisen ja toimeenpanon yhteensovittamisesta ympäristöministeriössä yhteistyössä kansliapäällikön ja ministeriön osastojen ja yksiköiden kanssa. Hän myös avustaa ministeriön johtoa lainsäädäntötarpeen arvioinnissa, säädöshankkeiden seurannassa ja niiden vaikutusten arvioinnissa sekä osallistuu tarvittaessa ministeriön keskeisiin säädöshankkeisiin.

Marja Kaitaniemi, maajohtaja, IBV Suomi Oy

Milla Männistö, Legal Counsel, O2X

OHJELMA

9.00 Tervetuloa Uusiutuvan energian päivään!

9.10 Katsaus uudistuvaan lainsäädäntöön: Mikä muuttuu tuuli-, aurinko- ja vetyhankkeiden näkökulmasta?
– yhden luukun malli
– alueidenkäyttölaki
– rakentamislaki ja korjaussarja
– yhdyskuntakehittämislaki

10.00 Tauko

10.15 Tuuli-, aurinko-, ja vetyhankkeiden luvitus ja kaavoitus – vihreän siirtymän lainsäädäntö uusiutuvia energiamuotoja koskien

11.00 Kommenttipuheenvuoro: Vihreän siirtymän nopeutettu menettely – käytännön kokemuksia

11.15 Kommenttipuheenvuoro: Hankekehittäjän näkökulma

11.30 Lounas

12.30 Aurinkovoimaloiden kaavoitus ja lupamenettelyt

12.50 ELYn kommenttipuheenvuoro: YVAn tarve ja oikeusvaikutteisen osayleiskaavan käyttö rakennusluvan myöntämisen perusteena aurinkohankkeissa

13.10 Hankekehittäjän näkökulma

13.30 Ajankohtaista merituulivoimasta

Aluevesien huutokauppa

Talousvyöhykkeen merituulivoimalaki

14.30 Kahvitauko

14.50 Tuoretta oikeuskäytäntöä uusiutuvien energian hankkeista

15.40 Loppukoonti ja keskustelua

16.00 Koulutuspäivä päättyy

Pidätämme oikeudet muutoksiin.


Koulutuspaikka:
Scandic Grand Central Helsinki, Vilhonkatu 13, 00100 Helsinki & Verkossa

Ajankohta:
4.6.2024, klo 9.00-16.00

Lähikoulutuksen hinta:
790 euroa
/hlö + alv 24 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.

Kun ilmoitat lähikoulutukseen useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 650 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 560 euroa + alv 24% / hlö

Webinaarin hinta:
720 euroa
/hlö + alv 24 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.

Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 610 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 520 euroa + alv 24% / hlö

(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)

Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.

Kouluttajan muut kurssit

Samankaltaisia kursseja