Edita järjestää nyt koulutuksen:

Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä (1 pv)

Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä kokoaa ympäristöoikeuden parissa työskentelevät juristit ja muut asiantuntijat perehtymään ajankohtaisiin lakiuudistuksiin ja tuoreeseen oikeuskäytäntöön sekä keskustelemaan alan päivänpolttavista ilmiöistä. Tämän vuoden teemana ovat kiertotalouden tukemisen keinot.

Ajankohtaispäivä alkaa ajankohtaisia lakiuudistuksia kokoavalla puheenvuorolla. Ympäristöministeriön Oili Rahnasto käy läpi ympäristövahinkojen toissijaisia vastuujärjestelmiä koskevaa uudistustyötä (ns. TOVA-uudistusta), ympäristöluvan ja jätevakuuksien muuttamista koskevan sääntelyn täydentämistä ja selkeyttämistä, ympäristönsuojelulain toimivuusarviointia, jätelain uudistamista ja kertakäyttömuovidirektiivin toimeenpanoa koskevan hallituksen esityksen valmistelua. Esitystä seuraa Pakkauskierrätys Ringin toimitusjohtajan Juha-Heikki Tanskasen kommenttipuheenvuoro pakkausten tuottajavastuun muutoksista jätelaissa.

Tämänvuotisen päivän erityisteemana ovat kiertotalousstrategian toteuttamisen keinot. Miten ympäristösääntely vastaa kiertotaloustrategian tavoitteisiin? Miten verotuksella voidaan edistää kiertotaloutta? Miten kiertotaloustavoitteiden toteutumista voidaan tukea kuntien hankintakäytännöillä ja -sopimuksilla? Entä muilla sopimuksellisilla keinoilla?

Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivässä kuullaan myös tuoreen ympäristöoikeudellisen oikeuskäytännön analyysi.

Monipuolisen päivän puheenjohtajana toimii ympäristöoikeuden professori, Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Kumpula.

Päivän kouluttajat:
– Annika Koskikare, OTM, Hankintakumppanit Oy
– Anne Kumpula, ympäristöoikeuden professori, oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani, Turun yliopisto (päivän puheenjohtaja)
– Leena-Kaisa Piekkari, asiantuntija, ympäristöministeriö
– Tarja Pirinen, asianajaja, osakas, HPP Asianajotoimisto Oy
– Oili Rahnasto, hallitusneuvos, ympäristöministeriö
– Enni Ruokamo, tutkija, Suomen ympäristökeskus
– Juha-Heikki Tanskanen, toimitusjohtaja, Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy
– Sarianne Tikkanen, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö

8.30 Ilmoittautuminen, aineiston jako ja aamupala

9.00 Tervetuloa Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivään!

9.10 Ympäristölainsäädännön ajankohtaiset uudistukset

– ympäristövahinkojen toissijaisia vastuujärjestelmiä koskeva uudistustyö (ns. TOVA-uudistus)
– ympäristöluvan ja jätevakuuksien muuttamista koskevan sääntelyn täydentäminen ja selkeyttäminen
– ympäristönsuojelulain toimivuusarviointi
– jätelain uudistaminen
– kertakäyttömuovidirektiivin toimeenpanoa koskevan HE:n valmistelu

Oili Rahnasto, hallitusneuvos, ympäristöministeriö

10.05 Kuinka uudistuva jätelaki vaikuttaa pakkausten tuottajavastuuseen? Tuottajien näkökulma.

Juha-Heikki Tanskanen, toimitusjohtaja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

10.35 Tauko

10.45 Katsaus ajankohtaiseen oikeuskäytäntöön
Tarja Pirinen
, asianajaja, osakas, HPP Asianajotoimisto Oy

11.30 Aikaa keskustelulle

11.40 Lounas

Teemailtapäivä: Kiertotalousstrategia, lainsäädäntö, sopimukset ja käytännöt

12.40 Kiertotalousstrategia ja sen lainsäädännölliset, taloudelliset ja sopimukselliset edistämiskeinot – johdantoa
Anne Kumpula

13.05 Vapaaehtoiset green deal -sopimukset kirittämässä yritysten ja kuntien kiertotaloustavoitteita
Leena-Kaisa Piekkari
, asiantuntija, ympäristöministeriö

13.30 Verotukselliset keinot kiertotalouden edistäjänä
Sarianne Tikkanen
, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö ja Enni Ruokamo, tutkija, Suomen ympäristökeskus

14.10 Kahvitauko

14.30 Kiertotaloustavoitteiden edistäminen julkisten hankintojen avulla
Annika Koskikare
, OTM, Hankintakumppanit Oy

15.15 Paneelikeskustelu: Lainsäädäntö, verotus, sopimukset, käytännöt: Miten keinovalikoima toimisi parhaiten kiertotaloustavoitteiden tukemisessa?
Paneelissa mukana Anne Kumpula, Sarianne Tikkanen, Enni Ruokamo, Leena-Kaisa Piekkari ja Annika Koskikare

15.40 Koonti ja loppukeskustelu

15.50 Ympäristöoikeuden ajankohtaispäivä päättyy

—————————-

Scandic Grand Central Helsinki, Vilhonkatu 13, Helsinki

Vasta avattu Scandic Grand Central Helsinki sijaitsee Helsingin Rautatieasemalla Eliel Saarisen suunnittelemassa upeassa arvorakennuksessa.

tiistai 28.09.2021 klo 9:00-15:50

Webinaari:

Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 490 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 390 euroa + alv 24% / hlö

Julkisen sektorin etuhinta -15 % koodilla JULKINEN
Edilex-käyttäjän etuhinta -15 % koodilla EDILEX
Credita-käyttäjän etuhinta -15 % koodilla CREDITA
Lakimiesliiton jäsenetu -20 % koodilla LAKIMIESLIITTO

(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)

Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.